אל נאחר רגע נכסף / מאת: אורי הייטנר

"ראשוני המתיישבים בגולן היו חדורי אמונה שהם החלוץ לפני המחנה של תנועת העבודה. הם האמינו, שבעוד בכל הארץ מצהירים הצהרות וחותמים על עצומות "לעולם לא ניסוג", הם קובעים עובדות בשטח ומעצבים את גבול המדינה. יהודה הראל, מזכיר קיבוץ גולן, כתב בגיליון הראשון של עלון הקיבוץ, שהוויכוחים שמתקיימים בקיבוץ, על שיטות הדישון המתאימות למשטר הרוחות בגולן ועל התנורים המתאימים למזג האוויר הקר, הם שיקבעו "את גורלם של השטחים המשוחררים… כשתגיע שעת ההכרעה (בעצם היא הגיעה) יכריעו הוויכוחים מהסוג הנשמע כאן. חשוב שנדע זאת אנחנו ולא רק אנחנו". 

הם ראו עצמם, כמי שנושאים על גבם לא רק את קביעת קו הגבול, אלא את דמותה של החברה הישראלית. "התחנכנו בתנועה של הגשמה. הפעם מצטלבים כל המעשים והאידיאולוגיות, כל העבר והעתיד, בהגשמה אחת. התיישבות בכל ארץ ישראל – זאת ציונות מקסימליסטית, בניין סוציאליסטי, ביטחון המבוסס על כוח עצמי, ארץ ישראל השלמה, והעמדת המעשה ההתיישבותי לפני המנגנון הממלכתי והפעולה הדיפלומטית… רק עובדות בשטח ייצרו עובדות בתנועה, בנוער, במתנדבים ובעם". 

האם אכן הלך מחנה אחרי מי שתפסו עצמם כחלוץ ההולך לפני המחנה?

אפשרויות משלוח >>

על הספר

ספרו של אורי הייטנר הוא ניתוח היסטורי חיוני ביותר להבנת שתי סוגיות חשובות בתולדות מדינת ישראל: נקודת המוצא ביחסה של מדינת ישראל אל רמת הגולן לאחר כיבושה במלחמת ששת הימים, ושקיעת היכולת ההתיישבותית של תנועת העבודה הציונית לנוכח אתגר יישובם של הגולן ובקעת הירדן. הם היו מחוזות חפץ מדיניים והתיישבותיים של הזרם המרכזי בתנועת העבודה, אולם התנועה התגלתה בחולשתה לנוכח האתגר והותירה את המתיישבים שם ללא עורף משמעותי. הספר מאיר סוגיות אלו בעזרת תיעוד היסטורי רב חשיבות ומציע פתיחה מחקרית מאלפת לבירורן.
פרופ' אבי בראלי.

על המחבר, אורי הייטנר

אורי הייטנר, יליד 1963, נשוי ליעל ואב לעמוס, אסף ותמר.

חבר קיבוץ אורטל בגולן, מראשי המתיישבים בגולן, פובליציסט ועורך, מרצה, היסטוריון, מחנך וחקלאי. עוסק היום בעיקר בחקלאות, במטע הנשירים של קיבוץ אורטל, לצד הוראה בפנימיה החקלאית "אדם ואדמה", תפקיד יו"ר מדרשת השילוב נטור ופעילות ציבורית ותרבותית ענפה באורטל ובגולן.

בארבעים השנים האחרונות מילא תפקידים מרכזיים רבים באורטל, בגולן ובגליל, ובהם מספר קדנציות כמזכיר הקיבוץ, דובר ועד יישובי הגולן בשנות המאבק "העם עם הגולן", מנהל מתנ"ס הגולן במשך כעשור, מנהל מרכז "יובלים" לתרבות וזהות יהודית בגליל, מרצה במכינות קדם צבאיות ועוד תפקידים רבים. אורי ישב ויושב גם היום בפורומים המרכזיים ביותר של קיבוצו ושל הגולן.

אורי הייטנר הוא חוקר תולדות ההתיישבות בגולן ומחבר הספר: יהודה הראל ביוגרפיה.

אורי הייטנר

ספרו הנוסף: יהודה הראל - ביוגרפיה

יהודה הראל ביוגרפיה | אורי הייטנר

לא רבים יודעים מיהו יהודה הראל, אף כי יהודה, גיבורה של הביוגרפיה הזאת, הוא מהיחידים בבני דורו אשר שינו את דיוקנה של הארץ, קבעו את גבולותיה, הפכו את הגולן לחלק בלתי נפרד מישראל.
יהודה הוא מהפכן בעל מ
זג ייחודי: רתום כל כולו למטרה ובה בעת נהנה מאוד מן הדרך. בין הצלחותיו אפשר למנות את ”הקיבוץ החדש” ו”חוק הגולן”, אולם בהצלחותיו רואה יהודה רק את קצה הקרחון של הכישלון.
הראל הוא האלמוני שבאנשי המעשה, המוח היוצר והפועל מאחורי הקלעים. הביוגרפיה שלו היא הזדמנות להביט בחיינו שלנו מבעד לעיניו של רומנטיקן מפוכח במיוחד.

הרצאות

אורי הייטנר מרצה בנושאים של יהדות, ציונות, תרבות יהודית ישראלית, קיבוץ וההתיישבות בגולן.

בין הרצאותיו:

  • סיפור ההתיישבות בגולן.
  • על ספרו: יהודה הראל ביוגרפיה.
  • על ספרו: אל נאחר רגע נכסף.
  • השמחה שלי היא המחאה שלי: על שירתה הפוליטית של נעמי שמר.
  • מאיר אריאל ומקורות ישראל.
  • ההתיישבות בגולן במלחמת יום הכיפורים ובעקבותיה.

למידע והזמנת הרצאות

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
גלילה לראש העמוד

לרכישת הספר מלא/י את הפרטים וניצור עמך קשר בהקדם

ניתן גם לשלוח הודעת וואצאפ או דוא"ל>>

דילוג לתוכן